مفهوم سن استوریج (SAN Storage) و کاربرد آن به زبان ساده
امروزه سیستمهای ذخیره اطلاعات نقش مهمی در پیشرفت تکنولوژی دارند. به طور کلی در کسب و کارهای امروزی اطلاعات امنیتی بسیاری وجود دارد که به محلی امن برای نگهداری آنها نیاز داریم. استوریج یک بخش اصلی در دستگاههاست که تمام اطلاعات را در خود ذخیره میکند. در واقع میتوان گفت که مهمترین کاربرد استوریج، نگهداری بکاپها و ذخیره سازی اطلاعات است. در بیشتر موارد کاربران به یک بانک اطلاعاتی مانند: فایل یا دیتای برنامه نیاز دارند تا به جای ذخیره اطلاعات بر روی هارد دیسک، آن دیتا را در اختیار تمام عناصر و سیستمهای موجود در شبکه قرار دهد. آیا میخواهید از مزایای یک شبکه استوریج کارآمد به نفع شرکت خود استفاده کنید؟ اگر پاسخ شما بله است، پس این مقاله را بخوانید تا درباره سن استوریج و مزایای آن برای کسب و کارها و سازمانها بیشتر بدانید.
سن استوریج (SAN Storage) چیست؟
SAN مخفف عبارت Storage Area Network میباشد. سن استوریج به یک شبکه ذخیره سازی تخصصی و پر سرعت گفته میشود که از هاست، سوئیچ، دستگاهها و عناصر ذخیره سازی تشکیل شده است. این دستگاهها و عناصر با کمک انواع توپولوژیها و پروتکلها به یکدیگر متصل میشوند.
در واقع این استوریج شبکهای از دستگاههای ذخیره سازی میباشد که از طریق چندین سرور و کامپیوتر میتوان از آن استفاده کرد. سن استوریج فضای ذخیره سازی مشترکی را فراهم میکند و تمام کامپیوترهای موجود در شبکه میتوانند به حافظه موجود در سن استوریج دسترسی داشته باشند. به بیان سادهتر، SAN یک شبکه ذخیره سازی اطلاعات پر سرعت است که به دستگاههای سخت افزاری و نرم افزاری متصل میشود.
تجهیزات مورد استفاده در سن استوریج
در بیشتر موارد دستگاه ذخیره ساز SAN Storage از هاردیسکهای سخت افزاری که در قالب RAID کار میکنند، تشکیل میشود. راه اندازی سن استوریج بر اساس فناوری کانال فیبر و پروتکل FBC انجام میشود و به تجهیزات مخصوصی نیاز دارد. تجهیزات این شبکه به شرح زیر میباشد:
• دستگاههای ذخیره سازی
• روتر
• سوئیچ
• سرور
مزایای SAN Storage چیست؟
اطلاعات در SAN Storage به صورت Block Level ذخیره میشود که به وسیله نرم افزارهای موجود بر روی سرور قابل دسترسی است. سن استوریج به سرور وابسته نیست و میتواند به صورت مستقل در شبکه کار کند. هر نرم افزاری بر روی هر سرور در شبکه میتواند به سن استوریج دسترسی داشته باشد. برای ارتقا حافظه در SAN Storage نیازی به اضافه کردن سرور جدید در شبکه نیست و تنها با اضافه کردن یک هارد دیسک به دستگاه میتوان به راحتی منابع را افزایش داد.
SAN Storage برای انتقال اطلاعات از کانال فیبر نوری استفاده میکند که تاثیر شگفت انگیزی در سرعت ذخیره سازی اطلاعات دارد. SAN در دستگاههای ذخیره سازی اطلاعات به دو صورت وجود دارد که یکی از آنها شامل Tape Library میباشد. یکی دیگر از مزایای سن استوریج آسان بودن انتقال اطلاعات در آن است. شرکتهای بزرگ از سن به دلیل عدم وابستگی به سرور استقبال زیادی کردهاند. با استفاده از SAN Storage میتوان سرورها را از طریق هارد دیسک بوت کرد و همچنین زمان بوت کردن سیستم هم کاهش میابد.
سن استوریج چگونه کار میکند؟
SAN Storage ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار است که از پروتکل فیبر نوری استفاده میکند و برای ذخیره سازی اطلاعات به تجهیزات و شبکههای ذخیره سازی خاص نیاز دارد. به همین دلیل سن استوریج کمی گرانتر از دیگر استوریجها میباشد.
SAN Storage بر اساس فناوری کانال فیبر (fiber channel) میباشد که از پروتکل فیبر (FCP) برای سیستمهای باز و انواع اختصاصی آن برای رایانهها استفاده میکند. استفاده از کانال فیبر که ECOP نام دارد، امکان حرکت ترافیک FC در زیر ساختهای اترنت با سرعت بالا را فراهم میکند. سازمانهای کوچک میتوانند از پروتکل iscsl به عنوان یک جایگزین ارزان برای پروتکل FC استفاده کنند.
کاربردهای SAN Storage
• بهبود امنیت دادهها و حفاظت از آنها
• افزایش عملکرد برنامه
• کاهش زمان بوت کردن
• بهبود کارایی اپلیکیشن
• دسترسی پذیری بالا
• یکپارچگی سرور و استوریج
• کاهش هزینه و بهبود بهره وری
• مقرون به صرفه و مدیریت متمرکز
• افزایش منابع و ذخیره سازی اطلاعات
• بکاپ گیری و restore کردن با سرعت بالا
• عدم محدودیت در دسترسی به دادههای یک سرور
مفهوم SAN، DAS و NAS چیست؟
DAS اولین شبکه ذخیره سازی میباشد که امروزه برای ذخیره دیتا با حجم کم کاربرد دارد. DAS مخفف عبارت Direct Attached Storage است که در زبان فارسی به معنی ذخیره مستقیم پیوست است.این DAS به صورت مستقل به سرور متصل میشود. در DAS چندین کلاینت میتوانند به یک استوریج وصل شوند. این استوریج در مقابل سن استوریج دیگر استوریج ها انعطاف پذیری و کارایی کمتری دارد که با افزایش ظرفیت ذخیره سازی کارایی منبع کاهش مییابد و قابلیت ارتقا محدود میشود. دسترسی به دادهها در صورت اختلال در سرویس امکان پذیر نیست و نمیتوان اطلاعات را به اشتراک گذاشت. برای حل این مسئله و کارایی و سرعت بیشتر ذخیره سازی اطلاعات بهتر است از SAN استفاده شود.
NAS سیستمی است که ادامه مطلب ...